Syrisch leren koken

15 maart en 26 april 2018

Wil u graag smaakvolle gerechten uit Syrië leren koken? Wilt u zich laten verrassen door smaken die zo overweldigend lekker zijn dat u misschien nooit meer iets anders wilt proeven? Wilt u met meer plezier in de keuken staan? Dan zijn deze twee avonden echt iets voor u!

Laat u inspireren door nieuwe smaken

Sinds 1 jaar heb ik veel contact met Syrische statushouders - en ik ben helemaal om, hihi. De Libanees/Syrische keuken kent zo vele aromatische smaken... en wat zo mooi is: de gerechten zijn vrij eenvoudig te maken. Maar: je moet wel durven goochelen met de Oosterse specerijen.

Daar waar het in de Italiaanse en Franse keuken vaak om het gebruik van lekkere keukenkruiden, zoals tijm, oregano en rozemarijn gaat, gebruikt de Syrische kok de specerijen: koriander, kardamon, komijn, kaneel. En veel citroen! Hierdoor ontstaan smaakpyramides die wij in het Westen nog niet zo kennen. De gerechten bevatten veel verse groenten en soms een beetje vlees (of kip). Ze zijn daarom ook nog eens heel erg gezond.

Tijdens de avonden zal ook een Syrische kok aanwezig zijn. Authenticiteit is dus gewaarboorgd. We bereiden een heel Oosters buffet: veel groentegerechten en een aantal vlees- en kipgerechten. 

Wat dacht u bijvoorbeeld van een lekkere soep van rabarber en zwarte linzen? Of een eenpansmaaltijd met aromatische rijst, veel verse groenten en kip, een Griekse salade op zijn Syrisch (Fattoush), Babbaganoush - het symbool van de arabische gastvrijheid: geroosterde aubergines, tomaat en paprika, en natuurlijk hummus (kikkererwten smeersel) en tabouleh: een peterselie/muntsalade?

 

Natuurlijke ingrediënten

Tijdens de koookavonden gebruiken we net als in mijn kookworkshops uitsluitend natuurlijke ingrediënten, dus zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, zakjes, potjes en pakjes. Ik probeer bovendien zo veel mogelijk met Nederlandse producten te werken (is in de winter een beetje moeilijk, maar ik streef er toch naar), die het lichaam voldoende voedingsstoffen geven. Dat betekent: voldoende eiwitten, vezels en (langzame) koolhydraten. 

Happiness is homemade!

Hoe en wat?
15 en 29 april vanaf 18:00 = 40,00 euro per avond

Adres: Clubhuis van de Doven, Munnekeholm 4, Groningen. Hier mogen we gebruik maken van een zeer professionele keuken en een gezellig bruin café. Introducés kunnen omstreeks 20.00 uur aanschuiven voor een uitgebreid buffet en betalen € 9,50 (drankjes apart afrekenen).