Arabisch Brood

Arabisch brood

1 kilo zelfr. bakmeel
15 gram gist
25 gram zout
750 ml melk of water
2 el suiker
scheut olijfolie
(extra water)
1 ei
7 tenen knoflook
½ theelepel kardamon
2 theelepels koriander
2 eetlepels boter

Kneed alles behalve de boter tot een behoorlijk stevig deeg. Laat onder een vochtige doek of bedekt met folie ongeveer 30-120 minuten rusten en rijzen op kamertemperatuur. Je kunt de afgedekte deegkom ook in een afwasteil gevuld met lekker warm water zetten, dan verloopt het rijsproces lekker snel.
Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg hierop. Dit gaat gemakkelijk als je even wat olie over je handen giet en vervolgens het deeg uitspreid. Dek de bakplaat af met folie (zet eventueel op een afwasteil gevuld met lekker lauw water) en laat opnieuw 30 -60 minuten (of langer) rijzen.
Oven voorverwarmen tot 200 graden Celsius.
Laat de boter smelten en kwast de bovenkant van het plaatbrood hiermee lekker in.
De boter (je kunt ook een geklutst rauw ei gebruiken) zorgen ervoor dat het brood lekker bruin van kleur wordt. Soms vergeet ik deze handeling en dan ziet het brood er wat bleker uit, maar de smaak is er niet minder lekker om ;)
Zet gedurende 20 – 40 minuten in de oven totdat het brood lichtbruin is. Ik kan geen preciezere oventijd geven, omdat ik je oven niet ken en ik ook niet weet hoe groot je bakblik is (met andere woorden hoe hoog je brood is. Een hoger brood kost meer tijd om gaar te worden dan een relatief platbrood.)
Als je denkt dat het brood klaar is, haal je het uit de oven, keer je het om en klop je op de onderkant. Als het brood hol klinkt is het klaar. Indien het nog niet hol klinkt, zet je het nog 5-10 minuten langer onderste boven in de oven.
.
Dit brood kan ook heel goed ingevroren worden.
Uit de vriezer even met wat water besprenkelen en 4-10 minuten in een hete oven oppiepen. Het brood smaakt dan alsof het vers gebakken is.