Syrisch Flatbread

syrisch brood op koekenpanstapel syrisch flatbread

 

 

350 g bloem

200-250 ml water

1 el gist

1 el olijfolie

1,5 tl zout

1 tl suiker

Neem een ruime kom en doe er de bloem samen met de gist en de suiker in. Roer even door. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het zout, de olie en het water in. Roer vanuit het midden tot een soepel deeg. Ga over tot kneden als het deeg te stevig wordt om nog te roeren. Kneed 5 minuten tot een soepel deeg ontstaat – voeg eventueel nog wat water toe. Het deeg mag net niet plakken. Doe het deeg in de ruime kom, die je al eerder gebruikte om het deeg te maken, onder wat keukenfolie of een vochtige theedoek en zet het weg. Laat het deeg in volume verdubbelen. Hoe lang dit duurt hangt van de omgevingstemperatuur af. Soms, vooral in de winter, zet ik mijn kom met deeg in een teiltje met warm water. Dat helpt het deeg om te rijzen en soms zet ik het deeg in mijn oven die ik op 45 graden zet.

Kneed het deeg nog weer even door en scheur er bolletjes an af, iets kleiner dan een tennisbal. Maak mooie ronde balletjes, dit vergemakkelijkt straks het uitrollen. Laat de bolletjes op wat bakpapier onder een vochtige theedoek of keukenfolie opnieuw een uur of zo rijzen.

Zet een koekenpan onderste boven op je gasstel en laat de koekenpan goed heet worden.
Strooi een beetje bloem op je tafel of aanrechtblad, neem 1 bolletje deeg en rol het uit tot een 2 mm dikke plak. Probeer de plak zo rond mogelijk te maken.

Doe deze op de omgekeerde hete koekenpan (hier heb ik geen foto van gisteren, maar alleen een foto van een poos geleden toen we de broden nog in het asielzoekerscentrum hebben gebakken.

Afhankelijk van hoe heet je pan is, ontstaan na 2 -5 minuten blaasjes in het deeg. Keer het brood nu om en bak nog even.

Het brood dat klaar is kun je het beste onder een theedoek laten uitdampen. Het blijft zo lekker soepel en smeeuig. Maar knapperig gebakken is het ook lekker. Het lekkerst is het om dit brood zo vers mogelijk te eten!

Eet smakelijk!