Ful Medammes: een arabisch ontbijt dat ik graag met de lunch eet

400 g kidneybonen of andere bonen (200 g gedroogde)

2 tenen knoflook
½ tl komijn
1 citroen voor het sap en evt. ook wat schaafsel van de schil
zout
1 tomaat
¼ kopje peterselie
olijfolie
Evt. rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta als garnering

Het beste kun je de bonen zelf koken door ze eerst een nacht in water te laten weken waaraan je een schepje baking soda hebt toegevoegd. Op die manier worden de velletjes van de bonen lekker zacht.
Bij het zelf koken (eigenlijk tijdens het weken) verdwijnt het fytinezuur; een gifstof die van nature in bonen en granen aanwezig is. Fytinezuur is zeer schadelijk voor ons lijf. Het wordt als een zogenaamd anti-nutrient beschouwd. Daarom is het heel belangrijk om de bonen van te voren te weken. In de fabriek worden bonen uit kostenoverwegingen niet geweekt, ze zijn daarom minder gezond. Voeg tijdens het koken van de bonen geen zout toe, dit zou de boontjes hard kunnen maken. Uiteraard is naderhand lekker op smaak brengen van de boontjes met zout en andere kruiden en specerijen zeer gewenst ;)
In dit gerecht speelt citroensap een belangrijke rol. Wees niet bang om gul te zijn. Ik gebruik vaak zelfs meer dan het sap van 1 citroen om het gerecht een heerlijk frisse smaak te geven. Bedenk: een recept is maar een recept. Ik kan hiervandaan niet beoordelen hoe muf je bonen smaken, hoe groot je citroen is, hoe aromatisch je specerijen. ……… Je eigen smaakpapillen en smaakvoorkeuren zijn de richtlijn.


Neem de gare, nog warme bonen uit de pan. Als je bonen uit blik gebruikt, breng je ze eerst zachtjes aan de kook in het aanhangende water en laat je ze een poosje zachtjes doorkoken.

Neem een ruime kom en doe hier de knoflook in (uit de knoflookpers/of met een vork en wat zout gekneusd tot een zeer fijn papje). Voeg komijn, citroensap en zout toe. Roer goed

Haal de warme bonen uit het vocht en doe ze bij het knoflook- citroenmengsel. Voeg zeer veel zeer fijn gesneden peterselie toe en de fijngesneden tomaat . Schep goed door.

Breng goed op smaak met zout en eventueel nog wat meer citroen.

In de Arabische wereld wordt met dit gerecht gevarieerd door ook rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta toe te voegen of als garnering te gebruiken