Syrische rijst met linzen en gebakken paddenstoelen - Mudjadara

syrische rijst met linzen

... een simpele warme salade geserveerd met frisse tomaat, rode paprika, komkommer en bosui  

(de gebakken paddenstoelen zijn een twist van mij 😉)

Het gemakkelijkst is het om bij dit recept de Amerikaanse manier van ‘afwegen’ aan te houden: dus met kopjes te werken in plaats van met grammen. Ik heb een standaard restaurantkopje genomen – je weet wel, van die wit-porceleinen.....

1 kopje rijst
1 kopje kleine zwarte linzen
4 kopjes water
1 tl zout
½ tl komijn
¼ tl chilipoeder
2 snuf kaneel gemalen
Snuf peper
½ citroen

2 el olie
2 uien
1 teen knoflook
250 g champignons
Of de helft champignons en de helft oesterzwammen of andere paddenstoelen

zout, peper
½ citroen

½ paprika rood
3-4 cocktailtomaten
½ komkommer
2 bosui
½ citroen

Was de linzen goed. Zet ze samen met de rijst en het water op en laat in zo’n 15 minuten gaarkoken, samen met het zout en de specerijen. Check of de rijst en de linzen gaar zijn en houd in de gaten of ze niet te droog koken en aanbranden. Als linzen en rijst nog niet gaar zijn, maar het water al verdwenen is, voeg dan nog een beetje water toe. Als linzen en rijst al bijna gaar zijn, maar er is nog veel water in de pan, zet dan het vuur wat hoger en stoom rijst en linzen verder zonder deksel op de pan tot al het water is opgenomen. Voeg het citroensap toe en proef of het gerecht goed op smaak is. Indien het nog wat meer van de specerijen kan gebruiken – aarzel dan niet en voeg nog het een of ander toe. Leer goochelen met smaken en serveer een echt diamantje!

Verhit ondertussen in een koekenpan de olie en laat hier de fijngesneden uien in bruin bakken. Voeg nu de fijngesneden knoflook en champignons toe. Laat lekker bakken totdat de paddenstoelen gaar zijn. Breng goed op smaak met zout en peper en een scheut citroensap.

Maak een simpele salade door paprika, cocktailtomaten, komkommer en de bosui fijn te snijden en op smaak te brengen met wat citroensap en evt. wat zout en peper.